OLIMP NUTRAMIL COMPLEX PROTEIN SMAK WANILIOWY
proszek do rozpuszczania saszetka 72 g, 6 saszetek

Cena:62,49 zł
- Producent: OLIMP LABORATORIES Sp. z o.o.
- Typ: Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego
- Postać i dawka: proszek do rozpuszczania saszetka 72 g
- Opakowanie: 6 saszetek
- Dostępność: Dostępny
Szczegóły produktu
Opis
Olimp Nutramil Complex Protein to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Preparat stanowi kompozycję niezbędnych składników pokarmowych – białek, węglowodanów, tłuszczów, witamin, mikro- i makroelementów (w tym minerałów w postaci wysoko przyswajalnych chelatów aminokwasowych Albion. Stanowi kompletną dietę wysokoenergetyczną i bezresztkową. Preparat zawiera cukry i substancję słodzącą. Produkt bezglutenowy, klinicznie wolny od laktozy.
Skład
Maltodekstryny kukurydziane, kompleks białek (koncentrat białek serwatkowych (z mleka) 44%, kazeinian wapnia (z mleka) 30%, izolat białek serwatkowych (z mleka) 26%), oleje roslinne (olej rzepakowy 63%, olej ze średniołancuchowymi kwasami tłuszczowymi (MCT) 37%), aromaty, stabilizatory: hydroksypropylometyloceluloza, talk, glikol polietylenowy; diglicynian wapnia, sole potasowe kwasu ortofosforowego, diglicynian magnezu, chlorek sodu, emulgator – lecytyny (z soi); cytrynian sodu, substancje słodzące: acesulfam K, sukraloza; kwas L-askorbinowy – wit. C, octan DL-alfa-tokoferylu – wit. E, aromat, diglicynian cynku, diglicynian żelaza(II), substancja słodząca – sacharyny; selenian(IV) sodu, glukonian manganu, nikotynamid – niacyna, cholekalcyferol – wit. D, octan retinylu – wit. A, przeciwutleniacz – mieszanina tokoferoli; glukonian miedzi(II), D-pantotenian wapnia – kwas pantotenowy, cyjanokobalamina – wit. B12, chlorowodorek pirydoksyny – wit. B6, filochinon (fitomenadion) – wit. K, ryboflawina, monoazotan tiaminy – tiamina, kwas foliowy (kwas pteroilomonoglutaminowy) – folian, chlorek chromu(III) i jego heksahydrat, jodek potasu, molibdenian(VI) sodu, D-biotyna, barwnik: dwutlenek tytanu. - 1 saszetka (72 g proszku) zawiera: wartość energetyczna 1254 kJ/ 300 kcal, tłuszcz 10,7 g w tym: kwasy tłuszczowe nasycone 4,8 g, olej ze średniołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi (MCT) 4,0 g, węglowodany 32,2 g w tym: cukry 3,9 g, laktoza <0,058 g, błonnik 0 g, białko 18,8 g, sól 0,43 g, witamina A( mg RE) 160 µg, witamina D 5 µg, witamina E 4 µg, witamina K 15 µg, witamina C 16 mg, witamina B1 0,22 mg, witamina B2 0,28, niacyna ( mg NE) 3,2 mg, witamina B6 0,28 mg, kwas foliowy 40 µg, biotyna 10 µg, kwas pantotenowy 1,2 mg, sód 170 mg, potas 349 mg, chlorki 160 mg, wapń 360 mg, fosfor 140 mg, magnez z (chelatu Albion) 45 mg, żelazo z (chelatu Albion) 1,5g, cynk z (chelatu Albion) 2 mg, miedź 200 µg, mangan 0,4 mg, molibden 10,5 µg, selen 22 µg, chrom 8 µg, jod 30 µg. Osmolarność 290 mOsm/l.Substancje czynne
Preparat złożonyDziałanie
Olimp Nutramil Complex Protein Stanowi uzupełnienie codziennej diety. Zawiera trzy źródła wysoko wartościowego białka o zróżnicowanej kinetyce wchłaniania – koncentrat białka serwatki, kazeinian wapnia oraz izolat białka serwatki. Źródłem węglowodanów w produkcie są maltodekstryny kukurydziane, które podobnie jak białko wykazują zróżnicowaną szybkość absorpcji. Źródłem tłuszczów są oleje roślinne dostarczające długołańcuchowych triglicerydów (LCT) i niezbędnych kwasów tłuszczowych oraz triglicerydów o średniej długości łańcucha (MCT), stanowiących łatwo dostępne źródło energii dla osób, dla których jest to istotne tj. niedożywionych czy wyniszczonych. Do trawienia triglicerydów o średniej długości łańcucha (MCT) nie jest konieczna lipaza i żółć, co ma istotne znaczenie m.in. u osób z funkcjonalnymi zaburzeniami trzustki, przebiegającymi z upośledzeniem wchłaniania tłuszczów. Produkt bezglutenowy, bezresztkowy. Klinicznie wolny od laktozy.
Wskazania
Preparat Olimp Nutramil Complex Protein przeznaczony jest do postępowania dietetycznego u osób z nietolerancję laktozy oraz rekonwalescentów. Dla pacjentów ze zwiększonym zapotrzebowaniem na białko, z objawami niedożywienia lub ryzykiem jego powstania w: - chorobach nowotworowych, neurodegeneracyjnych, anoreksji, rozległych oparzeniach, - stanach po udarach i urazach, - chorobach krótkotrwałych o ciężkim przebiegu (np. grypa, przeziębienie przebiegające z wysoką gorączką), - okresach przed- i pooperacyjnych, - chorobach zapalnych jelit; zespole jelita drażliwego (postać biegunkowa), - po częściowej resekcji jelit lub żołądka, - diecie eliminacyjnej w celiakii, nietolerancji laktozy lub glutenu, - chorobach utrudniających gryzienie i połykanie, - w problemach z samodzielnym przygotowaniem i spożywaniem posiłków, - dla osób mających problem z apetytem i regularnym spożywaniem posiłków.
Dawkowanie
Dzienne spożycie jest zależne od indywidualnego zapotrzebowania energetycznego organizmu; powinno być ustalane z lekarzem. - Jako uzupełnienie codziennej diety: 1-3 saszetek na dobę (300 – 900 kcal), o ile lekarz lub dietetyk nie zaleci inaczej. W celu sporządzenia 200 ml gotowego posiłku należy do naczynia zawierającego 150 ml przegotowanej wody o temperaturze pokojowej dodawać powoli zawartość 1 saszetki. Ciągle mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia proszku. Spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.
Przeciwwskazania
Nadwrażliwość na którykolwiek ze składników preparatu. Nie stosować w galaktozemii. Preparat do stosowania pod nadzorem lekarza. Odpowiedni do stosowania jako jedyne źródło pożywienia. Produkt nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.